Menu Close

Voordelen

Natuurlijk levert glasvezel economische voordelen voor de aanbieder op. Geld wat bij de aandeelhouders terecht komt. Maar het hebben van een breedbandnetwerk zorgt ook voor een ander effect. Studies wijzen uit dat Breedband leidt tot en hogere economische groei. Zoals al eerder genoemd is dit alleen gebaseerd op geld. Alle bijkomende factoren zijn hierin niet mee genomen.

Niet tastbare voordelen

In heel veel van de gevallen wordt alleen de waarde in geld uitgedrukt en wordt er voorbij gegaan aan de zogenaamde Social Return on Investment. Het extra voordeel van een investering zoals leefbaarheid, sociale cohesie, of nog verder weg van geld: trots en zelfbewustzijn. Het alleen in geld uitdrukken van de voordelen gaat voorbij aan afgeleide winsten, basisbehoeften, geluk, (on)gelijkheid veel ander factoren.

Alle bijkomende factoren in andere sectoren zijn hierin niet mee genomen. Voordelen zoals

E-health Monitoring van Patiënten, beter voorlichten en training aan patiënten,

E-educatie het minder hoeven reizen van cursisten, onderzoek en volgen van lessen kan op afstand.

E-government het verstrekken van informatie, transacties tussen overheid en burgers, uitwisseling van specificaties, data en beelden met bedrijven.

Thuisdiensten zoals beveiliging, monitoring van energie, domotica

Smart grid is een manier om het gebruik van energie beter te balanceren.

Het verbeteren van Transport: door het beter plannen van privé en zakelijke reizen waardoor files en stagnatie in het openbaar vervoer kan worden voorkomen.

Telewerken heeft tot gevolg dat reistijd wordt verkort, minder stress en reiskosten

Door Cloud computing kunnen consumenten documenten raadplegen op ieder apparaat met internet toegang.

Voldoende argumenten om iets te willen doen met een goede digitale ontsluiting.

Iedere gemeente die de inbreng van burgers serieus neemt, zou met meer dan gewone belangstelling moeten kijken naar een glasvezelinitiatief. Immers een prachtig mooi voorbeeld hoe bewoners in beweging komen om zelf aan de slag te gaan met iets waar ze door de markt niet goed bediend worden.