Menu Sluiten

Breedband

Na jaren bezig geweest te zijn met breedband op het platteland hierbij mijn beeld van de materie. Het gaat over markt, macht, veel geld, betrokken burgers, mannetjes, verdienmodellen, een afwachtende of actieve overheid en vooral regionale ontwikkeling.

Want een ding is voor mij zeker, een regio kan zich pas echt ontwikkelen als het uit de handen blijft van al te veel bemoeienis van buitenaf. Kijk naar het bevingsgebied in Groningen, hordes hulptroepen staan klaar om…..? een graantje mee te pikken. Tegelijkertijd is de regio niet meer vrij om eigen plannen te ontwikkelen.

Ook in het Westerkwartier zijn we actief

Marktpartijen staan klaar om het buitengebied te verglazen. Want hoewel ik het breedband noem gaat het gewoon over het aanleggen van een degelijke basis infrastructuur en voor mij is dat glasvezel. Die Marktpartijen willen wel investeren als ze maar het eigenaarschap hebben van het netwerk want dan valt er veel aan te verdienen.

In de subpagina’s valt te lezen welke rollen een overheid in kan nemen van langs de zijlijn staan tot actief deelnemen. Voor zover ik het kan overzien is het een glijdende schaal des te meer markt des te meer en witte vlekken overblijven. Want nog steeds is de drijfveer van de markt rendement halen. Aan de andere kant staan betrokken burgers met een coöperatieve gedachte die de kar trekken. Daar wordt het buitengebied goed ontsloten tegen kosten die op de lange termijn tegemoet komen aan de regio.